Društvo tabornikov Rod svobodnega Kamnitnika Glavna stran
Društvo tabornikov Rod svobodnega Kamnitnika, Studenec 15, Škofja Loka
Zveza tabornikov Slovenije - nacionalna skavtska organizacija     Svetovna organizacija skavtskega gibanja - WOSM
Stran, posvečena golažijadiStran o novem taborniškem domuGlas svobodne JeloviceIzobraževalni tabor za popotmnice in popotnikeAvtoorientacija RSK forum
Društvo tabornikov Rod svobodnega Kamnitnika
Mediji  |  Kontakti  |  Kazalo  |  Iskanje  
Društvo tabornikov Rod svobodnega Kamnitnika Društvo tabornikov Rod svobodnega Kamnitnika Slika teme
 
Društvo tabornikov Rod svobodnega Kamnitnika

kratka zgodovina

Naša zgodba se začenja leta 1971. Vsakoletna spominska prireditev v Dražgošah v spomin na junaški boj Cankarjevega bataljona v začetku leta 1943 je poleg množice drugih vedno privabila tudi  številne tabornike iz vse Slovenije. Tega leta je Obred svobodnega Kamnitnika iz Škofje Loke v okviru prireditve Po stezah partizanske Jelovice prvič organiziral tudi orientacijsko tekmovanje Glas svobodne Jelovice. Tekmovanje je iz občinskega kmalu preraslo v republiško in se iz Škofje Loke selilo na pobočja Jelovice.

V prvih letih so trase potekale predvsem po planoti Jelovice, a ker so do leta 1980 taborniki pregazili malodane celotno Jelovico, so naslednjega leta tekmovanje spet organizirali v Škofji Loki. Tekmovanje se je dobro prijelo in na vrhuncu je v mesto ob sotočju Poljanske in Selške Sore privabilo tudi več kot sto ekip iz vse Slovenije. Počasi je tekmovanje izgubljajlo stik s prireditvami v Dražgošah in postalo predvsem taborniško.

Proti koncu osemdestih let se je pogosto selilo tudi v idilične vasice v okolici Škofje Loke. Čeprav je bil poudarek na orientacijskem pohodu, je bli le-ta vedno popestren z zanimivimi nalogami. Tako so tekmovalci reševali tematske teste, se spopadali z nalogami iz prve pomoči, življenja v naravi, streljali z zračno puško in se pomerili v številnih drugih panogah.

V začetku devetdesetih pa se je tekmovanje dokončno ustalilo pri tem, kar poznamo dandanes. Poleg orientacijskega pohoda se tekmovalci še vedno preizskušajo v znanju iz prve pomoči, preživetja v naravi, topografije ter iščejo ranjenca v snegu. Tekmovanje pa je dopolnjeno s spremljevalnih programom, ki ima poudarek predvsem na druženju in zabavi tabornikov.Društvo tabornikov Rod svobodnega Kamnitnika
Hitre info

 Poiščite nas tudi na Facebooku!<<< klinki :)

GSJ 2017

Kdaj: 7. 1. 2017

 
Fotoutrinek
 
 
Društvo tabornikov Rod svobodnega Kamnitnika
Društvo tabornikov Rod svobodnega Kamnitnika
Vse pravice pridržane.  |  © RSK Škofja Loka  |  Prijavi napako Društvo tabornikov Rod svobodnega Kamnitnika